Kennismaking



Een logische vraag: wat is transitie?
Heel in ’t kort? Transitie betekent zoveel als verandering.


Waarom verandering?
De uitdagingen:


* Verslaafd aan olie
Misschien hebt u al gehoord van piekolie? Het tijdperk van goedkoop beschikbare energie is voorbij.

* Klimaatverandering
Het is 5 voor 12: we moeten de opwarming van onze planeet nu echt onder controle houden.


* De mythe van eindeloze groei
Bedoeld wordt meestal economische groei. Moeten absoluut mee groeien: welzijn, lokale veerkracht, sociale betrokkenheid, inclusie en respect voor het milieu.


* Economie die vierkant draait
Is dat wel gezond: enkele megacoöperaties die quasi alle merken en banken in handen hebben?
Er is nood aan bedrijven nieuwe stijl: van “profit” naar “niet-enkel-profit”.




Wat doet dat met een mens?
Meestal niets goeds. De ene mens voelt zich triest, machteloos, boos of gefrustreerd, een andere voelt zich alleen, bezorgd of krijgt een burn-out, nog een ander raakt in de war door tegenstrijdige berichten en tracht alles dan maar te negeren. Weinigen zijn echt onverschillig, en zeker niet u, anders was u niet op deze website terecht gekomen. De vraag is, wat kunnen we doen?


Hoe past Transitie in dit verhaal?
"Wegen ontstaan omdat we ze gaan”, zei Kafka. Als steeds meer mensen het pad van de duurzaamheid bewandelen, wordt het een brede weg.
Een Transitie-initiatief ontstaat wanneer mensen bijeenkomen en proberen lokaal een positief, gezond, veerkrachtig antwoord te bieden op deze uitdagingen. Transitiegroepen groeien heel organisch, mensen ontmoeten mensen, praten en vertellen, toetsen ideeën af, vliegen er samen in.

Hoe gaat Transitie Mortsel te werk?

In Mortsel komt onze zogenaamde “kerngroep” zo goed als maandelijks bijeen, meestal bij iemand thuis, om zowel praktische zaken te bespreken, lijnen uit te zetten, te berichten over de stand van zaken binnen de actieve themagroepen, activiteiten op touw te zetten als de organisatie van projecten uit te werken. Zo werden in Mortsel al enkele samentuinen opgestart en hebben we in de Kaleidoscoop al Transitiecafé’s gehouden rond  de thema's autodelen en energie. We stonden mee aan de wieg van het eerste Voedselteam in Mortsel. Transitie Mortsel sloeg de handen in elkaar met enkele Transitiegroepen uit de Zuidrand en een heleboel knappe klussers en enthousiaste vrijwilligers voor de organisatie van een aantal Repair Café’s.
Meer over onze lopende projecten elders op deze website.Transitie wil het wiel niet terug uitvinden, daarom werken wij ook veel samen met bestaande initiatieven, planten zaadjes voor eigen projecten en zorgen in de eerste plaats voor bewustmaking en verbinding tussen mensen en organisaties. Tegelijk houden wij de vinger aan de pols als het gaat over klimaatbeleid in Mortsel.  

Sleutelwoorden voor Transitie Mortsel

Inclusie, respect, transparantie, zorg voor elkaar en aanmoediging: elke stap naar een betere toekomst, hoe klein ook, is er één. En laten we realistisch zijn: verandering kan tot sterke emoties en conflict leiden, ook binnen onszelf. Hierbij spelen open communicatie en innerlijke transitie geen onbelangrijke rol. 


Zin om mee te doen?
Laat het ons weten via transitiemortsel@gmail.com  en we spreken graag verder af.
Iedereen is welkom.